Kollaps för investeringarna i ”unreliable” energi

solcellspark

Spanien befinner sig i en ekonomisk kris, på randen till konkurs. Parlamentet har därför beslutat att dra ned på de tunga subventioner som man hittills gett den s.k. ”förnyelsebara” energiproduktionen. I mer än 30 år har vind- och solindustrin försökt få denna produktion att bli lönsam. Och man har lovat, och lovat. Men nu har alltså åtminstone den spanska regeringen insett det hopplösa i hela idén.

Nu vill de som investerat pengar i branschen väcka åtal mot den spanska regeringen för att de inte kan betala, se här. Ja, några vill att EU skall hjälpa till för att pressa Spanien till att fortsätta med sina subventioner. Så då kanske vi alla måste punga ut med ännu mer för att rädda den ohållbara energi-industrin ännu ett litet tag?

Tipstack till Benny Peiser.

Ingemar Nordin

Dela detta inlägg

29 reaktion på “Kollaps för investeringarna i ”unreliable” energi

 1. 1
  Lars Jonsson

  Investerare stämmer den spanska regeringen för att den inte fortsätter att ta pengar från de fattiga och ger till de rika – världen har blivit bra konstig eller?

  Imorgon beslutar EU om de skallförsena auktionen av 900 miljoner carbon credits, priset för att släppa ut ett ton ökade från 4,4 € till 5,6 idag då alla tror att det skall gå igenom.

 2. 2
  Wolter

  Vad Tror ni? Går det igenom?
  Om så är fallet sitter vi snart i samma rävsax  som qSpanien. Kan verkligen en ekonomi överleva genom att debitera improduktiva avgifter eller onödiga pålagor. Med min ekonomiutbildning i botten så kan jag inte tro att det skall funka.
  På 90- talet försökte man lansera en ”ny” ekonomi – som sprack. Nu är det ben ”gröna”ekonomin som skall lanseras.

 3. 3
  BjörnT

  In the last three months, Spain has quickly risen as a leader in renewable energy, having produced more electricity via wind farms than any other source! The Spanish Wind Energy Association announced that in January alone, Spanish wind farms produced six terawatt-hours of electricity – which is a sizable contribution to the 25 percent of Spain’s energy that is generated from renewable sources.

  Undrar hur många Euro dom sparade på att slippa importera motsvarande mängd?

 4. 4
  Slabadang

  Helt klart står hela klimatschebanget inför sin kollaps!
  Det går inte att ljuga hur länge som helst.

 5. 5
  Ingemar Nordin Inläggsförfattare

  Wolter #2,

  Helt klart sitter Spanien i en rävsax. Här har man utlovat höga skattefinansierade subventioner till vind- och solindustrin för åratal framåt. Och nu är pengarna slut sedan länge. Portugal är i en liknande sits. England och Tyskland har om möjligt utlovat än mer, men har än så länge råd att betala.

  Vind- och solenergi är en bransch som helt och hållet är beroende av subventioner. De har under många år vant sig vid att staten skall ge dem pengar. Och när de är slut så blir de sura och kräver det de blivit lovade av ansvarslösa politiker. De saker som de själva utlovat, gröna jobb och att man skulle kunna stå på egna ben inom bara ett par år – ja, de löftena bidde det liksom inget av.

  Skojare lovar andra skojare – och notan får tyvärr skattebetalarna och de arbetslösa betala.

 6. 6
  Sirapsodlaren

  BjörnT:
  Tror du missförstått det hela. Orsaken till att Spanien har mycket vindkraft är att man lurat utländska investerare att satsat i sektorn. Genom statsbidrag har detta varit lönsamt.
  Men nu drar sig staten ur och då kommer investerarna att förlora pengar.
  Det kanske är en lönsam affär kortsiktigt för Spanien. Man har ju fått ett antal vinkraftverk byggda gratis, som kan producera el, men man kommer aldrig att kunna få några nya investerare i framtiden.
  När det gäller jämförelsen med att importera är den viktig. Du verkar tro att bara för att Spanien har vindkraftverken ståeende på sin mark så tjänar man pengar på dem.
  Så fungerar det inte helt och hållet. Om ett vindkraftverk ägs av utländska investerare så går intäkterna till de utländska bolagens där de betalar investeringar och vinster.
  Det enda Spanien vinner på att ha vindkraftverkan på egen mark är att det är några lokalt anställda som sköter drift och underhåll.
  Det är med andra ord ingen betalningsbalansskillnad på att köpa franska kärnkraftel eller producera inhemsk el för spanjorerna, då vindsnurrorna ägs av utlänningar.
  Om ett vindkraftverk ägs inhemskt så blir naturligtvis kalkylen annorlunda.

 7. 7
  BjörnT

  Sirapsodlaren:Intressanta synpunkter.  Ett land borde alltså inte släppa in utländskt kapital?  Merkantilism nästa?

 8. 8
  BjörnT

  Kollaps……   SYDNEY — Wind is now cheaper than fossil fuels in producing electricity in Australia, the world’s biggest coal exporter, according to data compiled by Bloomberg.

  Electricity can be supplied from a new wind farm in Australia at a cost of A$80 ($84) per megawatt hour, compared with A$143 a megawatt hour from a new coal-fired power plant or A$116 from a new station powered by natural gas when the cost of carbon emissions is included, according to a Bloomberg New Energy Finance report. Coal-fired power stations built in the 1970s and 1980s can still produce power at a lower cost than that of wind, the research shows.
  Relying on fossil fuels to produce electricity is getting more expensive because of the government’s price on carbon emissions imposed last year, higher financing costs and rising natural gas prices, BNEF said. The cost of wind generation has fallen by 10 percent since 2011 on lower equipment expenses, while the cost of solar power has dropped by 29 percent.
  ”The fact that wind power is now cheaper than coal and gas in a country with some of the world’s best fossil fuel resources shows that clean energy is a game changer which promises to turn the economics of power systems on its head,” Michael Liebreich, chief executive officer of Bloomberg New Energy Finance, said in a statement today.

 9. 9
  Ingemar Nordin Inläggsförfattare

  BjörnT #8,

  Vem tror du att du lurar med de där försäljningsknepen? Det är lätt att bli ”billigare” än dina konkurrenter genom att låta staten beskatta dem. Vilket är precis det man gör i Australien.

  Relying on fossil fuels to produce electricity is getting more expensive because of the government’s price on carbon emissions imposed last yea

  Och sedan låter man bli att lägga in kostnaderna för den energiproduktion som måste till när de egna vindkraftsverken står stilla …

 10. 10
  Slabadang

  Björn T!
   
  Är du med i de gamla hästhandlarnas förening? Pappa joibbade som beg v bilhandlare på sjuttiotalet då alla begagnade bilar antingen körts av gamla tanter eller gått i Norrland?

 11. 12
  BjörnT

  Slabbe: Både yrken och förhållningssätt tendererar ju att gå i arv.

 12. 13
  BjörnT

  Även om man nu inte tror på grundläggande fysikaliska lagar utan har en magisk syn på världen borde man i alla fall kunna fatta att fossilbränslet  tar slut på några generationer (tar slut i meningen att det blir väldigt dyra att utvinna) och att samma generationer som gör slut på dom måste ansvara för att bygga upp alternativ. Eller innebär den magiska synen på världen att fossila bränslen aldrig tar slut?  Eller är det OK att skita i efterkommande generationer?

 13. 14
  Sirapsodlaren

  BjörnT
  Inte helt, men det är naturligtvis inte så att utländska investeringar av naturen alltid är lönsamma.
  En förutsättning för att det ska vara lönsamt att utlänningar investera i ett land är att det som investeringen bygger upp ger landet åtminstånde så mycket intäkter för att betala investeringen.
  Om exempelvis en utlänning startar en fabrik i Sverige som sysselsätter många människor och vars produkter exporteras till andra länder så är naturligtvis investeringen bra för Sverige.
  Men ett vindkraftverk har ju inga anställda eller något som kan ge landet som det står i intäkter. I fabriksfallet så får ju arbetarna åtminstånde löner som blir landets intäkter.
  Ett vindkraftverk som köps utomlands och placeras i ett land och som producerar el till den inhemska marknaden och där ett utländsk bolag tar intäkter och vinster är nationalekonomiskt helt ekvivalent med att importera el.
   
   

 14. 15
  BjörnT

  Sirapsodlaren: Ekonomipriset till Alfred Nobels minne nästa till dig för denna djupa insikt!  Jag bugar och bockar över visdomen du delat med dig.  Ska bränna mina kursböcker i internationell ekonomi.

 15. 16
  Bengt Abelsson

  Björn T #13
  The Stone Age didn’t end for lack of stone, and the oil age will end long before the world runs out of oil. Former Saudi oil minister Sheik Ahmed Zaki Yamani (NYT “The Breaking Point, Aug 21, 2005)
  Nu är i och för sig klimatfrågan mest intressant här – det finns många goda skäl att minska oljeberoendet, politiska och ekonomiska.  CO2 är inte ett sådant skäl.
  Att minska världens energikonsumtion med ( 50% ?) är verkligen en björntjänst åt kommande generationer.
  Sol och vind är prövat, sedan lång tid, och befunnets av ringa värde.
  Till sist: kol finns i stora mängder, lyckligtvis!
   

 16. 17
  BjörnT

  Stenåldern tog inte slut på brist  på stenar…verkligen fyndigt…och dessutom  från munnen av världens största exportör av oljas oljeminister….em har pratat om att minska världens energikonsumtion annat än genom energi effektivisering?  Sol och vind stormar fram med sjumilakliv och ser man inte det så är man blind.
   

 17. 18
  Sirapsodlaren

  BjörnT: #15
  Du har nog i alla fall inga böcker i lågstadiematte att bränna, då plus och minus verkar vara över din förmåga.
  Jag försöker med ett enkelt konkret exempel:
  Du är en bonde i Spanien som behöver el till din tomatodling
  Jag åker till Danmark och köper ett vindkraftverk, kör ner det till dig och sätter upp det på din mark. Du får en sladd från vindkraftverket och i den kommer det el.
  Än så länge så har jag bara betalat danskarna och den svenska byggfirman några investeringspengar.
  Sen debiterar jag dig för elen,  0.1 € per kWh. Pengarna sätter du in på mitt konto i Sverige och jag använder dessa för att betala danskarna och den svenska byggfirman samt min egen vinst.
  Hittills är det enda du, som spansk bonde, gjort, är att betala ett utländskt företag pengar för el. Spanien som nation har inte fått en euro.
  Vad skiljer ovanståeende process från att tex ett kärnkraftbolag i Frankrike genererar och matar ut ström och du betalar dem? Dvs importerad el.
  Absolut ingenting. I båda fallen kommer du att bli debiterad exakt samma kostnad av ett utländskt bolag, och inga pengar hamnar i det egna landet.
  Det är ingen skillnad på att köpa den fysiska råvaran el utomlands eller den i huvudsak finansiella tjänsten att någon köper och driver ett vindkraftverk och förser dig med lokalproducerad el.

 18. 20
  Perfekt

  BjörnT #15
  ???
  Nu förstår jag faktiskt inte alls vad du menar?
  ”Ett vindkraftverk som köps utomlands och placeras i ett land och som producerar el till den inhemska marknaden och där ett utländsk bolag tar intäkter och vinster är nationalekonomiskt helt ekvivalent med att importera el.”
  Vad skulle skillnaden vara? Att man köper lite olja i landet för att smörja lagren?

 19. 21
  BjörnT

  Sirpsodlaren:  Vilken merkantilist som helst skulle applådera ditt resonemang.  Bara några saker her merkantilst…tror du att marken är gratis där man sätter upp vindkraftverken……eller ägs den av fransmän,eller svenskar eller danskar…och reses vindkraftverken  av ett trollspö? och underhållet….är det gjort av kvasthilda? ..jösses ta en kurs i nationalekonomi i stället för att odla sirap  som jag nu inser är ett mått på din kunskap om sirapsframställning……

 20. 22
  BjörnT

  Per f ekt. Börjar inse att merkantilismen bjuder upp en rejäl fight med libertariansimen om den grundläggande ideologin här, givetvis med Sverigedemokratism lurandes i vassen….

 21. 23
  Håkan R

  =>  BjörnT

  Du har tydligen inte fattat ”finessen” med vindkraft, den Australiska vindkraftsproducenten kan enligt din artikel tydligen producera el till ett pris  på 52 öre/KWh (låter aningen lågt) när det blåser, men vem betalar för att en nästan lika stor effektreserv ständigt måste stå standby.

  Förmodligen kan vindkraft fylla en funktion i länder där alternativet är kol eller gas men att jämföra värdet på 1KWh baskraft med en 1KWh intermittent elproduktion utan att addera kostnaden för den nödvändiga effektreserven är att jämföra äpplen med ruttna päron.

 22. 24
  Jonas N

  Ja du BjörnT, varför skattesubventionerar man inte allt som politikerna tycker om, beskattar sådant som konkurrerar med det, och reglerar så att konsumenterna måste köpa det. Och kallar produkten man kränger ‘bra och billig’ och alla kostnaderna för det hela, och även pratet för ‘sammhällsvinst’ som skall ‘investeras’ i ännu mer av samma, och skyller på EU för den ‘vinsten’ inte går att att köpa fler behövliga euros för!?
  Och låter samma folk lära oss om ‘grundläggande fysikaliska lagar’ …
   
  Eller så skrattar man åt idiotin

 23. 25
  Arne

  Upprepar vad min gode vän som jobbat med just utsläppsrätter på en av de stora eldrakarna här i sverige sa i slutet på förra året:
  ”Du kommer att få se massor med vindkraftsbolag kursa åren framöver. De statliga subventionerna är slut och det är inte lönsamt med vindkraft. De är rökta!”
   

 24. 26
  Slabadang

  Björn T!
  Va häääärligt det låter. Jämfört med vad de gröna khmererna ställer till med så låter det som ett suveränt väl fungerande system och politik för funktion frihet och bort från överförmynderi och dumheter. Det låter så långt ifrån svenska journalister man kan komma och der måste vara GULD!!

 25. 27
  Håkan R

  Den enda faktor som för närvarande håller vindkraftsutbyggnaden över vattenytan i Sverige är skattebefrielsen för egenproducerad el, kommunerna är i vanlig ordning siste man  in i detta pyramidspel laddade med friska skattepengar, samtidigt som privata investerare backar ut.

  ”I år(2012) beslutade Värmdö kommun att köpa vindkraft för 100 miljoner kronor, Upplands Väsby har lånat 47 miljoner för att köpa ett vindkraftverk och även mindre kommuner som Falköping och Staffanstorp har nyligen beslutat om investeringar i 50 miljonersklassen. ”
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/naer-spricker-kommunernas-vindkraftsbubbla-3405

 26. 29
  Lejeune

  #28
  Det enda som får vindkraften att växa är det faktum att den gödslas med våra skattepengar.

Kommentarer inaktiverade.