Johan Rockström på ABF

Den 25/1 höll ABF eller möte kring klimatutvecklingen och jordens resurser under temat ”Är världen beboelig om 100 år?”. Jag åkte dit för att notera vad som sas.

Samtalsledaren, Ulf Wickbom, började med att hälsa alla välkomna och konstaterade att den absoluta majoriteten av åhörarna inte skulle ha någon möjlighet att besvara frågan eftersom genomsnittsåldern var relativt hög.

Johan tog sedan vid för att hålla sitt föredrag om jordens tillstånd.  Han hade bara 45 minuter på sig så det var ett våldsamt tempo vad gäller både bilder och tal. Jag själv anser mig numera vara rätt van vid vad som framställs men till och med jag hade lite svårt att hänga med ibland. Jag har inte för avsikt att ge er ett fullständigt referat av vad som sas utan väljer att lyfta fram några få punkter.

Johan påstod att det har kommit några överaskningar under 2011. En av dem är att havshöjningen går mycket snabbare nu och att den kommer att landa på minst en meter, eller snarare en och en halv meter fram till år 2100. Det var verkligen en överraskning för mig att havshöjningen skulle ha börjat accelerera. Därför tog jag fram hur utvecklingen har varit enligt NASA:

Jag uppfattade inte vilken studie som Johan Rockström stödjer sitt påstående om en kommande stigning på minst en meter fram till år 2100 på. Istället vill jag lyfta fram en studie,” The Earth’s Cryosphere and Sea Level Change” publicerad i Surveys in Geophysics. Volume 32, Issues 4-5, 2011. Studien är baserad på en workshop.

Workshopen kom fram till att en acceleration av havshöjningen under de senaste 100 åren är sannolik men någon ytterligare acceleration under de senaste två decennierna inte kan identifieras.

”Most model estimates suggest a modest acceleration of sea level rise towards the end of the twenty-first century compared to now. In this respect, recent studies reported at the workshop support the IPCC report (2007) giving likely values for a middle-of-the-linescenario of 20-50 cm.”

Det är ju lite skillnad på om havshöjningen blir 1 – 1,5 meter eller om den blir 20 – 50 cm. 

Vad gäller den globala temperaturen menade han att allt prat om att temperaturhöjningen skulle ha avstannar bara är dumheter. I samband med detta visade han några temperaturkartor framtagna från GISS hemsida men eftersom han lade dem ovanpå varandra var det väldigt svårt att följa med i resonemanget med hjälp av bilderna. Han menade att alla mycket enkelt kan ta fram dessa temperaturkartor själva men jag personligen tvivlar stark på att huvudelen av publiken hittar till GISS hemsida till att börja med. Jag tog fram de senaste tio årens temperaturutveckling enligt HadCru med hjälp av Wood for Trees  med följande resultatet:

Det är givetvis för tidigt att därmed påstå att trenden på lång sikt har förändrats. Samtidigt kan det inte heller vara förenligt med sanningen att vifta bort avsaknaden av en temperaturökning under den senaste tiden som ”bara dumheter”. 

Efter föredraget fick Johan frågan om inte skeptikerna kan ha rätt? Här svarade han faktiskt att viss forskning är katastrofinriktad och att andra forskare menar att den är överdriven.

Därefter följde en paneldebatt som egentligen inte sa så mycket tyckte jag.  Det pratades mycket om förhandlingar och att sådant här tar tid.

Publiken fick också komma till tals och jag avslutar med Sten Kaijsers kommentar i micken som väckte varma och glada skratt:

”Jag är utvecklingsoptimist. Att barnafödandet planat ut beror på att
kvinnorna håller på att ta makten över sina egna kroppar – de starka
kvinnorna kommer att rädda världen”

 

Dela detta inlägg

27 reaktion på “Johan Rockström på ABF

 1. 2
  L

  Har man blivit vald till Årets Svensk blir man nog lite fartblind. Rockström är ingen dumskalle, men han är ju ständigt på jakt efter ekonomiska bidrag till sin verksamhet och då är klimathotet betydligt säkrare än att diskutera växelbruk eller vattenrening. Sen verkar han chansa vilt att ingen ska avslöja honom när han tar till sina överdrifter. Gore det så gore det…

 2. 3
  Slabadang

  Peter S!

  Han är ett bevis på vem som kommer fram idag och vilka kriterier som gäller i demokratin. Det som är riktigt riktigt illa är att han getts tillträde till framtidskommissionen lite skrämmande eftersom han inte tror att det finns någon.

  Men vi ska se till att den opportunistiske charlatanen avslöjas för vad han är och åker ut med fötterna först från politisk påverkan. han utgör det största enkilda hotet mot framtiden. Handelsresande domedagsprofeter skall få uppleva sin egen varvskris!! :)

 3. 4
  M.Sc.Eng.

  Intressant referat Lena! Jag förstår inte hur Rockström får hålla på och blåljuga utan att bli avslöjad!! ”Sveriges ledande klimatforskare” – jo man tackar!

 4. 5
  Lena Krantz Inläggsförfattare

  Peter Stilbs # 1

  Jag vet inte heller i vilken värld han lever, det är något oklart om man säger så.

 5. 7
  Ann L-H

  Och i GP mal Christian Azar och Henning Rodhe på från sin horisont trots att de utger sig för att vara lyhörda för en viss osäkerhet:

    http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.840833-svart-att-ge-entydiga-svar-om-klimathotet

  Vi får bland annat veta att:
  ”Den globala medeltemperaturen fortsätter att stiga” och avslutningsvis meddelar de att ”I september 2013 kommer IPCC ut med nästa grundläggande utvärdering av kunskapen om klimatsystemet.”

  Grundläggande utvärdering av kunskapen …  ja, ja. Det vore intressant att få veta hur de tog emot vad Donna Laframboise har att säga i ”The delinquent teenager who was mistaken for the world´s top climate expert” – om de vågat närma sig resultatet av denna journalistiska bragd.   

 6. 8
  Slabadang

  Fyra och en halv gradersmålet?

  EU kan knappast ha ett eget globalt klimat! Eftersom EU står för några ynka procent av världens CO2 ”utsläpp” och de övriga länderna lämnat walk ower på utsläppsminskingar så borde i rimligheten namn målet förändras?

  Ja herre gud så korkat!! Från början till slut. Svenska folket skall drabbas av hundratals miljarder i kostnader och inte få köra bil. Pröjsa klimatavgifter, svindyr vindel som komplement till en redan koldioxidfri elproduktion och producera en EL