Rita, gissa, spring

På National Snow an Ice Data Center kan man gå in på ”Icelights” och får där ta del av de senaste nyheterna och analyserna av is och klimat. Man presenterar i det senaste inlägget prognoser av hur stor utbredningen av havsisen i Arktis kommer att vara i september i år. WattsUpWithThat har lämnat in en prognos som visar att utbredningen enligt dem kommer att vara 5,5 miljoner kvadratkilometer stor vilket är den näst högsta prognosen. De varierar från 4,0 till som högst 5,6. Prognoserna samlas in och presenteras av organisationen ARCUS och det visar sig att vem som helst kan skicka in sitt bidrag. Sista dag för att lämna in en motiverad prognos baserad på junis utbredning är den 6 juli.

Hur stor tror ni att utbredningen av havsisen i Arktis kommer att vara i september i år?

På bl a DMI (Danska Meteorologiska Institutet) kan man följa utvecklingen dag för dag och på NSIDC kan man få fram statistik över ex de senaste 10 åren.  Enligt Nasa var den väldigt låga utbredningen 2007 orsakad företrädesvis av vindar och självklart kan något liknande hända även år. Men vi skall väl vara positiva?

Dela detta inlägg

25 reaktion på “Rita, gissa, spring

 1. 1
  deep

  Kan man inte gissa sydpolens utbredning istället? De flesta journalister verkar försöka förtränga sydpolens konstanta temperatur.

 2. 2
  Uffeb

  Lena, eftersom isutbredningen i Arktis handlar om havsytor med minst 15% is, så har vindar och strömmar stor betydelse för vad som redovisas.

  Det är inte intressant att följa statistik över utbredning om man inte tar hänsyn till hur tjocka isflaken är. Det skulle också vara intressant att se hur stor del av isen som är nybildad på senare år och överlevt sommaren, och hur stor del av isen som är gammal och överlevt sommaren men blivit mindre tjock.

  Eller hur?

 3. 3
  Olaus Petri

  Uffe, jag har för mig att det var en postning på WUWT om istjocksmätning. Kanske vore något? Har tyvärr inte tid att leta själv.

  Sedan kör väl DMI med 30%, vilket borde säga mer?

 4. 4
  Lena Krantz Inläggsförfattare

  Uffeb
  Jo fast det finns olika definitioner, på DMI använder de 30% istället! Men visst har du rätt, skall man försöka sig på någon form av prognos så måste man veta även hur gammal isen är och därmed också volymen.

  Vad jag förstår har den dock ökat i volym sedan 2009.

  Jag kanske skulle ha utlyst någon slags vadslagning?

  ;-)

 5. 5
  hahn

  Ska vi vara positiva Lena? Vad menas med det? Att det ska vara så mycket is som möjligt?

  Väder och vind kommer väl att påverka temperatur och isutbredning för all framtid. Det kommer att vara mer och mindre is men mindre is är väl per automatik inte dåligt, lika lite som mycket is är bra.

  Frågan gäller ändå om mänskligt orsakat utsläpp av CO2 höjer den globala temperaturen i någon skadlig utsträckning. I dagsläget tyder inte mycket på det.

 6. 6
  Staffan Lindström

  Lena passande att du skriver om det med tanke på floden i Sibirien … Tyvärr så hittar jag som hastigast bara en studie om Lenas avrinning till N Ishavet av  bla Mark Serreze… Namnet verkar bekant… Ja det är ”Dödsspiral-Mark” Mest uppvärmning runt Lena under vintern, tunnare is, tunnare permafrost…etc Stephen Schneider hade sajten….
  Min gissning : 4,44 milj km2 27 sept minimum

 7. 7
  Staffan Lindström

  Lena passande att du skriver om det med tanke på floden i Sibirien … Tyvärr så hittar jag som hastigast bara en studie om Lenas avrinning till N Ishavet av  bla Mark Serreze… Namnet verkar bekant… Ja det är ”Dödsspiral-Mark” Mest uppvärmning runt Lena under vintern, tunnare is, tunnare permafrost…etc Stephen Schneider hade sajten….Min gissning : 4,44 milj km2 27 sept minimum

 8. 8
  Uffeb

  Lena #3

  Jo jag förstod att din huvudpoäng var den huvudlösa vadslagningen.

  Lite som Pierce Corbyn… gissa något vanligt som är kryddat med vanliga ovanligheter och få rätt varje gång…

 9. 10
  Lena Krantz

  hahn #4

  Ja, dvs att effekterna av nuvarande klimatförändringar (oavsett orsak) inte går så snabbt som vissa har befarat. I det perspektivet innebär ”positivt” att förändringarna inte är så stora.

 10. 13
  pekke

  Isar smälter av lokala orsaker, isar smälter inte pga ökad global temperatur.
  Jag har sett sjöisar som gått från 50 cm till bara 10 cm tjocklek under ett dygn trots dygnstemperaturer från – 15 till -35 !
  Beror helt på de lokala förhållandena.
   

 11. 14
  AOH

  Thomas # 11
   
  Välkommen tillbaka tills du lämnar T C S för fjärde, femte , sjätte gången ?????

  Hur pass trovärdig tycker du att
  du framställer dig själv samtidigt som tipsar om
  I S U T V E C K L I N G E N där du refererar till till en länk med Ö K Ä N D A trosfränder enligt nedan.

  http://tamino.wordpress.com/2011/06/23/sea-ice-3-d/

  Climate Change
  ClimateSight
  Goddard Institute for Space Studies
  GreenFyre’s
  Hadley Center for Climate Change
  History of Global Warming (Spencer Weart)
  IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)
  James’s Empty Blog
  Maribo
  Old Man in a Cave
  Open Mind Archive on Skeptical Science
  Rabett Run
  RealClimate

  Bättre kan du.

   

 12. 16
  Lena Krantz

  Thomas 11

  Jag hålller med om att utvecklingen har gått mot en allt mindre havsis i Arktis men trots allt så har ju volymen ökat en aning de senaste åren.

  Vad det kommer att innebära kan jag inte spekulera i, det får visa sig.

 13. 17
  Staffan D.

  Havsisen i Arktis var 15 milj km² vintern 1979, och 13 milj km² vintern 2011.   Det är en minskning, ja, 13-14% — men tar någon skada av det?  (”Northern Hemisphere Sea Ice Area” är det fråga om här.)
  –  På samma sätt minskade sommarnivån från 5,5 milj km² år 1979 till 3,0 milj km² år 2010.  Har någon farit illa av det?  (Sveriges yta är för resten 0,45 milj km².)
  –  För resten är mätningarna inte givna.  ”Northern Hemisphere Sea Ice Extent”, en större yta, går från 11 milj km² sommaren 1900 till 12 milj km² år 1950 till 9 milj km² år 1979 till c:a 6,3 milj km² år 2010.   Vad säger eskimåerna?  Inuiterna?
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/

 14. 18
  Staffan D.

  RSS visar att årstemperaturen stiger dels kring Baffin Island, dels i den gamla kommunistvärlden — 0,6–0,7º per decennium, sedan 1979 (då satellit-mätningarna började).  Isen i Arktis kan alltså minska.   Men för övrigt — USA t.ex. — handlar det om enstaka tiondels grader per decennium.  I sig omärkbart.  Och man säger inte om det är vinter- eller sommartemperaturen som stiger.
  http://www.remss.com/msu/msu_data_description.html

 15. 19
  pekke

  Satelliter ser vad de ser, men hur ser det ut i verkligheten ?
  De ser inte is under vatten eller is som är blöt på rätt sätt, allt som satelliterna ser måste konfirmeras av mätningar på plats.
   
  Där i mot kan de se var gränsen mellan absolut inte is och öppet vatten med lite marginal, men hur tjock isen är, nada.
   

 16. 20
  Slabadang

  I antarktis står rekorden aV isutbredningen som spön i backen!

  Är det någon som räknat antalet trettioårige isutbredningsrekord under 2010? Intressant motsatt utveckling på vår wobblande planet.

 17. 23
  Lena Krantz

  Inser att jag borde göra en egen prognos nästan bara för sakens egen skull.

  Jag tror på en liten höjning från förra året som var 4,9 men wassup tror jag ligger för högt så jag säger 5,2.

 18. 25
  Håkan Sjögren

  Lena Krantz # 23 : När AGW-are hänvisar till smältande polarisar, isbjörnsdöd, höjda havsytnivåer, extrem torka och stora folkvandringar visar de bara att de står på rutinens brant. Mvh, Håkan.

Kommentarer inaktiverade.