Klimatet i Almedalen

Jag kikade på årets program för Almedalsveckan och väntade mig halvt om halvt samma upplägg som förra och förrförra året – diverse seminarier om klimat där någon representant för Sveriges klimatforskning upplyser allmänheten om allvaret i klimatsituationen, halvgalna utspel från NGO:er med koppling till klimat och miljö, ja, ni vet, the usual suspects.

Jag blev dock ganska besviken. Av 484 registrerade evenemang klassas visserligen 54 som tillhörande klimat- och miljöområdet, men en närmare titt på utbudet visar att klimatet blivit en fråga på marginalen.

Inga professorer med fallenhet för ishockey (rätta mig om jag har fel),

Svenska kyrkan gör ett halvtappert försök att tala om klimaträttvisa, men det handlar nog snarare mer om stöd till fattiga länder. Global utmaning med Allan Larsson i spetsen presenterar någon sorts rapport om hur man ska gå vidare i klimatfrågan nu när de globala förhandlingarna nästintill havererat. Alternativveckan satsar på det lite sensationella ”Apokalypsen närmar sig?”, men en närmare titt på innehållet gör mig också besviken. Inte ens här kommer det nog att talas om domedagen.

Det är i stället mycket hållbar utveckling, grön teknik och allmänna miljöfrågor som gäller. Ett tecken i tiden?

Dela detta inlägg

59 reaktion på “Klimatet i Almedalen

  1. 2
    Michelangelo

    Klimatet i Australien just nu är svinkallt – och lär vara så en tid framåt .Global cooling ?
    Gillard lär få det ännu svårare att få igenom sin CO2 skatt.
     

  2. 3
    Helge

    Känns som det vore dags med en seminarium typ, ”Klimatlögnerna-Varför vi lät det hända”

  3. 5
    Peter Stilbs

    OT: Vi slipper E10-bensin ett tag, i allafall – meddelande via ”Gröna bilisters mailutskick”:

    Ökad låginblandning sker inte
    Från den 1 maj tillåts 10 % etanol i bensin och 7 % biodiesel i diesel, mot tidigare 5 %. Men inte ett enda bensinbolag ökar låginblandningen, visar GB:s samman-ställning. Orsaken är skattekilen, där all etanol över 6.5% beskattas fullt ut, vilket i praktiken blir taket för den ökade låginblandningen – som tidigast införs i höst.

  4. 6
    Torsten Wedin

    Peter Stilbs #5:
    Tack för info!

    Men vi som är rädda om våra mototorer berörs inte för vi kör ju på 98 oktan. För min bil ger det även besparing i kostnad för bränsle. För minskningen i liter/mil ger en besparing som vida överstiger prisskillnaden.

    Men som oftast, snålheten bedrar visheten.
    Totte

  5. 7
    Torsten Wedin

    ”motorer” skulle det stått i #6, men de intelligenta förstod nog det.
    Totte

  6. 9
    Mikael

    aha, jag förstår, ironi? du är inte alls besviken va.. eller vore det synd för theclimatescam om klimatet blev en liten fråga. Jag trodde det var det ni ville.

  7. 10
    István

    Svenska kyrkans ansträngningar för ökad klimaträttvisa (min ordbehandlare protesterar mot ordet!) borde vi uppmuntra.
    Inga vindruvor inga palmer. Det är djupt orättvist!

  8. 11
    Claudius

    Jag är benägen att tro att anledningen till det lägre intresset för ”klimatfrågan” i årets Almedalsvecka, och kanske på andra håll också, är att insikterna om Climategate och rulljangsen inom IPCC nu har börjat sjunka in på allvar. Och mer hos politiker än hos översteprästerna i AGW-kyrkan, förstås.

    Och således tolkar jag detta som ett mycket positivt tecken i tiden.

  9. 12
    Peter Stilbs

    OT – men ett steg i rätt riktning. Hoppas även WWF genomskådas:

    Greenpeace New Zealand’s political activities mean it cannot register
    as a charity, the High Court has decided.

    http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10724605

    High Court Judge, Justice Paul Heath made the groundbreaking decision
    today after overwhelming evidence was presented that proved that the
    organization’s illegal activities were motivated by zealous political
    advocacy and crossed the line of what charities are permitted to do.

  10. 13
    Lena Krantz

    Ja det kanske det är, ett tecken i tiden alltså. Jag tycker att även ex Klotet börjar ändra sin inriktning. Ex har de just nu reportage om sophantering och biogasbussar.

    Bra saker att skriva om tycker jag.

  11. 14
    Pär Green

    Lena Krantz # 12
    Det var ett program på P1 nyligen där än kämpe ville föra över ett antal ton matrester till biogas! Men varför inte ifrågasätta att Landstinget slänger mat?
    Hur har vi skattebetalare råd att att betala för mat som slängs?

  12. 15
    Lena Krantz

    Pär Green #13

    Just honom skrev de om på Klotets blogg. Jag tyckte också att han var en kämpe men visst skall man försöka minska på hur mycket som slängs i första hand men det som blir kvar är det ju bra att man tar om hand och inte bara eldar upp.

  13. 16
    Staffan D.

    ”Arktis framtid ligger i Sveriges händer!”  Två fp-riksdagsmän skriver i GP.   Temperaturökningen i Arktis är fyra gånger den globala!  Havsnivån stiger inte 4 dm till år 2010, utan en hel meter !   Kvicksilver och andra gifter får en slutstation i Arktis!
    –  Men till all lycka är Sverige ordförande i Arktiska rådet!  Utrikesministern himself, förstår ni.  Arktis framtid ligger i svenska händer!  Ett vedeldningsstopp är ett krav!   Att vi inte utvinner olja däruppe är ju självklart.  Behöver bara antydas…
    –  Det är tur att svenska kunniga klartänkta riksdagsmän — från fp, till och med — nu har ansvaret för världens öden!
    http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.623030-arktis-framtid-ligger-i-sveriges-hander

  14. 18
    Labbibia

    Staffan D# 15

    Hahaha…..som vanligt gäller för svenska riksdagsmän att vara ”bäst i klassen”, dvs, de är beredda att sänka hela landet för att få det att framstå som ett berömvärt exempel. De mera pragmatiska politikerna i våra grannländer flinar i mjugg……..

    ”Die dumme Schweden”……

  15. 19
    Labbibia

    Rosenhane # 16

    Tack för länken!
    Varför blir man inte förvånad?

  16. 20
    Rosenhane

    Staffan D.#15
     
    dags att uppdatera psalm 249:
     
    Blott en dag, ett ögonblick i sänder,
    vilken tröst evad som kommer på!
    Allt ju vilar i uti sveriges händer,
    skulle jag, som barn, väl ängslas då?

    osv.
     
     
     

  17. 21
    Uffeb

    Pär Green #13

    Om mat för de som har svårt att laga sin egen mat eller ta sig ut på sin favoritrestaurang.
    Jo det blir en del svinn. Svårt att undvika tror jag.

    En del beror på oengagerad hantering av skattemedel, men mycket beror av problemets natur. Det är svårt att tillfredställa alla smaker med tuffa besparigar på personal.

    Alla får samma mat och oftast är det inköpt som halvfabrikat till bästa pris. Billigt och effektivt, men det blir en del svinn efter att kunderna ätit…

    Ett exempel om plättar (tunna pannkakor):

    Köps förgräddade på en sida från plättfabrik och är tänkta att gräddas färdigt på andra sidan. Men icke. De värms bara i ett värmeskåp och serveras så. På så sätt sparar man på våra skattemedel men lämnar en hel del halvätna plättar till soporna – eller i bästa fall någon sorts återvinning.

  18. 22
    Pär Green

    Uffeb # 20
    Varför sätta sig i sämre dager än nödvändigt?
    Det var en hjälte som tyckte han var duktig som ville att ca 30 ton matavfall från sjukhuset i fjollträsk skulle bli biogas!
    Varför inte in i h-vete jobba för att stoppa en fullständigt vansinnigt slöser istället för att göra sig duktig och prata om biogas?
    Varför skall en idiotisk planering angående livsmedel bekostas av skattebetalarna????
    Finns det någon krog som kan slänga 30 ton mat??
     
     

  19. 23
    Pär Green

    Uffeb # 20
    Det finns all anledning att se över hur föda tillverkas i centrala kök och skickas landet runt!
    Smakar rent ut sagt fördjäv…
    Du börjar närma dig den åldern då det är din tur att behöva värma matlådor som är tillagade många mil ifrån ditt krypin!
    Bon appétit
    Ps mata inte jycken bara!

  20. 24
    Uffeb

    Pär Green #21

    ”Varför skall en idiotisk planering angående livsmedel bekostas av skattebetalarna????”

    Jo det kan man undra. Felaktiga ”besparingar” för att vinna i popularitet bland skattebetalare kan jag tänka mig som orsak.

  21. 25
    Uffeb

    Pär Green #22

    Nu hör jag att du har erfarenhet av varför det kan bli så mycket svinn från måltider som serveras våra sjuka och friska gamla.

    Men lägre skatter eller fler entreprenörer lär nog inte lösa det problemet.
    Det kanske aldrig blir löst, men jag hoppas att jag vågar klaga på maten när jag någon gång i den nära framtiden blir beroende av den gemensamma omsorgen. :-)

  22. 26
    Pär Green

    Uffeb # 23
    Varför skulle felaktiga ”besparingar” vinna popularitet bland vanligt fot och löskefolk?
    (jag betraktar mig själv som vanlig skattebetalare, fot o löskefolk)
     

  23. 27
    Pär Green

    Uffeb # 24
    Du skall nog förekomma och se till att vi gamla får den kvalitet på vård omsorg och dagligt bröd som vi förtjänar!
    När du blir senil och pissar på dig är det försent!
    Besök av 40 olika personer per månad som skall sköta din personliga hygien osv! Hur känner du inför det?
    Det är dagens åldringsvård, så snabba på och förändra!
    Som sagt, det är snart din tur att uppleva!!!
    (jag ligger någon månad efter)

  24. 28
    Uffeb

    Pär Green #25

    Fot och löskefolk…

    ”Varför skulle felaktiga ”besparingar” vinna popularitet bland vanligt fot och löskefolk?”

    Jo du skrev att det var din beskrivning av skattebetalare.
    Vad f-n menar du?
    OBS, retorisk fråga som inte kräver ett svar.

    Nu blir det lite mer hockey här och annat intressant strunt får ta en rejäl paus.

  25. 29
    Håkan Bergman

    Lena #14
    ”bra att man tar om hand och inte bara eldar upp.”
    Jaha, nu tänker man sig att först göra biogas av matavfallet och sen elda upp det. Okey biogasen kan användas som motorbränsle, men energimässigt gör man en förlust jämfört med att elda det direkt i ett värmeverk. Lägg kraften på att fixa käk som blir uppätet! Det är idiotiskt att spara på maten på det här viset!

  26. 30
    Pär Green

    Håkan Bergman # 28
    Håller med du, men ville smälla på Lena!
    Vilken dvävl.. hjälte som fixar biogas istället för att se till att mat slängs!

  27. 33
    Uffeb

    Håkan Bergman #28

    ”Lägg kraften på att fixa käk som blir uppätet! Det är idiotiskt att spara på maten på det här viset!”

    Håller med. Det gör min mamma också.

    Men hur ska det gå till?

  28. 34
    Lena Krantz

    Håkan Bergman #28

    Fast jag håller inte med dig helt enkelt (ibland är det bara så). Har du verkligen några uppgifter på att det skulle vara en energiförlust? Eller brinner mat verkligen så bra?

  29. 35
    Lena Krantz

    Pär Green

    Människor som verkligen brinner skall man ha en viss respekt för trots allt!

  30. 37
    Håkan Bergman

    Lena #33
    Mat innehåller kalorier, trodde inte att jag skulle behöva nämna det för en tjej. Alltså biogasen du utvinner genom att röta matrester är bara en del av energiinnehållet i matrester, att utvinna biogasen kostar energi, vad man vinner är att man får energi i en ”högre” energiform, energi som går att använda som motorbränsle t.ex., försök att stoppa en halväten korvmacka i tanken, funkar inte, men i Högdalen brinner den halvätna korvmackan utmärkt och ger go värme i dina element. Själv bor jag nära ett värmeverk som faktiskt eldas med biogas, men den biogasen får vi ”gratis” från en gammal soptipp där man fångar upp den idag, gamla synder blir dagens varmvatten, fiffigt!

  31. 38
    Uffeb

    Lena Krantz #33

    Intressant med möjligheter som handlar om problem, åtgärder och konsekvenser…

    Mat till sjuka och äldre är ett kostnadsdilemma för både landsting och kommuner.

    Jag har begränsad erfarenhet från mat i sjukvården. Mycket begränsad måste jag erkänna. De få gånger (en gång) som jag ätit ”sjukhusmat” så var den blek och ganska smaklös.

    Lite mer hemska erfarenheter har jag av kommunalt finansierad mat på ett äldreboende där min mamma är glad och pigg. Trots maten.

    För några år sedan fick de äldre samma mat som barnen i skolan. Billigt och storskaligt effektivt.

    Så småningom fattade kommunen att det åts för lite av kebab och hamburgare på äldreboendet (inte just så kanske, men du fattar), så man lagade separat mat till ungdomar och äldre. Lagade är att ta i, man köpte olika halvfabrikat till barnen och till de äldre ibland.

    Men jag slutar här. Annars blir det alldeles för mycket OT.

    Vill bara asvsluta med att det finns fördomar om att äldre ska ha okryddad mat, samtidigt som smaklökarna ofta försvagas med åren. För att inte tala om dofterna från köket.

    Nu är det mest de unkna dofterna från bilen som anländer med uppvärmda halvfabrikat som ska locka till en mysig måltid.

    Men en egen tallrik och egna bestick får dom.
    Det kostar nog mer att hålla var och en med en egen stol och egen tallrik och kniv och gaffel än vad maten kostar…  

    Duka upp en läcker buffé och låt var och en hålla med egen papptallrik vet jag. Då kanske det blir bara papptallrikar att kasta eller bränna.

    Lästips för några: Ironivarning här!

  32. 39
    Pär Green

    Uffeb # 37
    Var vänlig och lägg ner ditt skitsnack!
    ”Duka upp en läcker buffé och låt var och en hålla med egen papptallrik vet jag. Då kanske det blir bara papptallrikar att kasta eller bränna.”
     
     

  33. 40
    Uffeb

    Pär Green #38

    :-)  Du missade irronivarningen!
    Aja baja!

    Men du bidrar ju med en massa klokt utan komplicerad ironi…

    ”Misstänker att du är lite sen ut!”

    ”Ta en lång paus ”

    ”Var vänlig och lägg ner ditt skitsnack!”

    De två första kommentarerna handlade nog om att jag råkade se på hockey.
    Den tredje handlade om mina och min mammas erfarenhet av mat på ett äldreboende.
    Men som jag tjatat om förr, ironi går inte alltid fram i det här formatet.
    Det hjälper inte ens att skriva ”Ironivarnng” vid ett inlägg.

    Men OK, en och annan kanske inte ens vet vad ironi innebär, trots att det högst troligt är en vanlig människa i allt övrigt.

    OBS! Inget elakt menat. Vi är ju alla unika. På både gott och ont.

  34. 42
    Lena Krantz

    Håkan Bergman #36

    Ja det låter ju extremt fiffigt måste jag säga, det där med att kunna återvinna gamla sopor visar sig på många vis.

    Det jag undrade över var väl egentligen hur bra matrester (blöta inte torra) verkligen brinner? Hur mycket tillför de till mina element och finns det något undersökning på det?

  35. 43
    Lena Krantz

    Uffeb

    Det är säkert en intressant fråga det där med hur man får maten aptitlig i storkök och det klart då blir det ju mindre spill.

    Hmm…fast jag är nog ändå mest intresserad av det bästa sättet att hantera det där spillet som det ändå blir.

  36. 44
    Labbibia

    Eftersom Uffeb går loss ordentligt här i tråden, tänker jag göra likadant……..

    Jag tror nämligen, ända sedan jag var ca 7-8 år gammal, att mänskligheten kommer att utvecklas vidare……eller om man så vill, att vi genom teknisk utveckling kommewr att kunna befolka fler planeter än Jorden. Det enda som stoppar oss är vi själva. Dvs, vi har faktiskt det tekniska kunnandet redan nu. Det enda som faktiskt hindrar oss är en hoper domedagsprofeter som tror att utveckling är av ondo. När det i själva verket är precis tvärtom. Det enda som kan stoppa en kommande katastrof är fortsatt utveckling, och i förlängningen emigration ut i vintergatan……
    Att stoppa utveckling är att gå bakåt!

    Någon däremot? 

  37. 45
    Jonas N

    Labbibia … befolkning av andra planeter kanske kanske finns i en avlägsen framtid. Men knappast i någon meningsfull mänsklig expanderande civilisation.

    Du behöver vänta åtta år mellan anrop och svar om du vill ‘ringa till’ närmaste solsystem. Och där finns inte ens några beboeliga planeter.

    Om man lyckas skicka iväg människor till ‘nya världar’ är jag rädd att vi aldrig kommer få reda på ifall de kom fram vid liv eller hur det gick.

    Men i övrigt håller jag dig, utvecklingen kommer att bistå oss. Och olyckskorparna kommer att kraxa och skräna längs varje steg på vägen (samt kräva att blir försörjda)

  38. 46
    Håkan Bergman

    Lena #41
    Mat är energi, svårt som fan att fjutta på en halvsur halväten korvmacka, men skyfflar du in den i härden på en stor fjärrvärmepanna, kan dom hålla nånstans runt 1000-1200 grader i härden?, så lär den brinna alldeles utmärkt, torkar gör den på nolltid, vi förlorar lite energi där. Bristen på insikt om det här ligger sannolikt bakom många bränder som startar i just kök. Förångat matfett  t.ex. är lika explosivt som bensinångor, kolhydrater brinner jättebra, testa med en sockerbit, i tonåren gjorde vi bomber av klorex, ett ogräsmedel, och just socker. Proteiner brinner också, testa att elda upp en gammal yllestrumpa, det luktar apa, men brinner gör den.

  39. 48
    Labbibia

    Jonas N  # 44

    8 år ja….med dagens teknik.  Och visst har du en poäng i när du säger att vi kanske inte får veta hur det gick för dem som emigrerar……..men kommer det att hindra oss? Men å andra sidan, varken du eller jag vet hur den tekniska utvecklingen gestaltar sig framöver. Carl Sagan, astronomen, har postulerat sk ”maskhål” i rymdtidsväven, andra menar att den kortaste vägen mellan 2 stjärnor absolut inte nödvändigtvis måste vara en rät linje……kanske går den att veckla som ett pappersark?.

    Vi kan omöjligt förutse framtidens teknik, lika lite som våra bästa vetenskapsmän faktiskt inte kunde förutspå Internet, och den fantastiska utvecklingen på datorsidan för bara30 år sedan.

  40. 49
    Labbibia

    Håkan Bergman # 46

    Tack för länken. Veerkar intressant!
    Ska läsa igenom den i morgon!

  41. 50
    Jonas N

    Labbiba … 8 år med ljusets hastighet, ja. Veckade rymdtider eller maskhål är nog mest science fiction fantasier. Det vi ser är mycket reella verkliga avstånd, som finns på riktigt. Idéer om att kasta sig genom svarta hål kan verka kittlande för fantasi men ingen metod för att komma framåt. Tyvärr är Carl Sagan även klimathotstroende av någon anledning vilket ju är raka motsatsen till utvecklingsoptimism.

  42. 51
    Labbibia

    Håkan Bergman # 46

    TAck än en gån gför länken.

    När jag läst den kan jag bara konstatera att den var ungefär ”vad var det jag sa”…….. :-)

  43. 53
    Labbibia

    Jonas N # 49

    Här pratar vi hypoteser fullt i klass med ” hypotesen om den katastrofala globala uppvärmningen”. :-)

    Såvitt jag vet så motsäger inte ens Einsteins ekvationer förekomsten av ” maskhål”. Visst kan rymdens avstånd verka avskräckande…..

    Med en konstant accelleration på 1 G (vilket ger en behaglig ”markkänning”, samma gravitation som på Jorden) kommer en rymdfarkost relativt snabbt upp i hastigheter som kan överbrygga astronomiska avstånd.
    Vi har faktiskt möjligheten att driva dessa farkoster nukleärt…..

    Det handlar framför allt om viljan……och modet.

  44. 54
    Jonas N

    Japp …  men men avstånden du måste överbrygga handlar ändå om många ljusår .. i fullt ‘överblickbar’rymd .. ja, bara man väntar dessa år för att se den alltså. OCh inte ens genom den rymden skulle vi kunna ‘kommunicera’ effektivt. Vare sig med information, eller än mindre fysiskt. Ev maskhål ligger ännu längre bortom räckhåll, eller vad de skulle kunna leda till …

  45. 55
    Labbibia

    Jonas N # 53

    Närmaste stjärnan (alpha centauri) ligger ca 4,5 ljusår bort. Ett ofantligt avstånd, visst. Men det är försumbart om det gäller mänsklighetens överlevnad. Man kan mycke väl tänka sig att det tar mer än en generation att komma till ett planetsystem med beboeliga planeter. Dert jag personligen tycker är verkligen intressant är att vi nu hittar planeter stup i ett. Mer eller mindre varenda stjärna tycks ju ha planeter omkring sig. Vilket öppnar enorma möjligheter för mänskligheten. Men visst, allt hänger på hastigheten vi kan förflytta oss i……….

    Men betänk bara utvecklingen de senaste 150åren. De första lokomotiven gjorde väl sisådär 30-40 km / tim. Apolloraketerna som for till månen gjorde ( om jag inte minns fel) 11 km / sekunden, för att komma loss från Jordens gravitation.

  46. 56
    Labbibia

    hmmmm….11 km i sekunden…vilket blir nästan 40 000 km / tim, vilket i sin tur ju är nästan exakt samma som antalet km för  omkretsen på Jorden. Oj, hur hänger det där ihop?

    Eller är jag ute och cyklar nu?

  47. 57
    Jonas N

    Labbbibia ..

    I rymden, och om du har tillräckligt med energi kan du accellerera i all oändlighet, och närma dig ljusets hastighet allt mer. Men ju närmare du kommer desto mer energi krävs för att komma ännu lite närmare. Men det kommer inte passagerarna att märka, eftersom deras tid kommer gå att saktare. De upplever fortfarande samma accelleration.

    Men det jag ville säga är att även om avstånden skulle kunna överbryggas fysiskt kan de sedan inte realistiskt vara i kontakt med varandra.

    Det mer fascinerande är kanske i så fall hur många planeter där kan finns som har ‘beboeliga’ förutsättningar och hur det kan tänkas se ut där. Tyvärr får vi nog alrig reda på det ..

  48. 58
    Labbibia

    Jonas N # 56
    Tack för ditt tålamod!

    Ja, jag förstår att det åtminstone teoretiskt är omöjligt att komma upp i ljushastighet med en farkost…..men teori och praktik är inte alltid samma sak. Den förste att överskrida ljushastigheten blir den som krossar Einsteins teori om tid och rum……
    Jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga…. ;-)

Kommentarer inaktiverade.