Vindkraftverk är farliga ting

Se bara vad Aftonbladet skriver. Men reservation för att de, som vanligt, överdriver var en vindsnurra nära att krossa några söndagsflanörer i Falkenberg. Mitt råd: stanna inomhus. Det är säkrast.

Dela detta inlägg

17 reaktion på “Vindkraftverk är farliga ting

 1. 1
  Björn

  Vindkraftverk är inte bara farliga, de förfular naturen. Om någon hade blivit skadad eller dödad, vad hade hänt då? Hur blir det på vintern då?  Stora isklumpar kan lossna och slungas lång väg precis som gamla tiders slungor. Det bästa sättet mot denna vindsnurreterror, är att motståndet mot uppsättning av dessa onödiga snurror växer lavinartat.

 2. 2
  Björn H

  Om ni vill se något riktigt kul om global warming kan jag rekomendera första avsnittet i  sesong 9 i  South Park. Avsnittet heter ”Two Days Before The Day After Tomorrow”.  Jag har nog inte skrattat så mycket på evigheter. Riktigt bra är det.

 3. 5
  Christopher E

  Den där snurran är inte långt från mig, ser den hemifrån. Tyvärr en tidig ganska liten modell, hade varit bättre med en av de nya 150-metrarna.

  Jag hörde dock om det på nyheterna först innan jag såg det. Vi hade precis sett ett AIK-fan vråla ”det var det bästa som kunde hända” (och ironiserat lätt över det, ska erkännas) när nyheten kom om snurran… varpå jag omedelbart gjorde segergest och utropade ”det var det bästa som kunde hända!”

  Allvarligt talat, det här ett fritidsområde vid stranden där familjer har picknick under snurrorna sommartid. Många existerande och planerade snurror är i själva verket i områden där många rör sig. Skulle man spärra av dessa områden försvinner stora mängder attraktiv natur från frilutsfolket (hur attraktivt det nu kan vara med turbiner istället för fågelsång…). Snurror byggs med säkerhetsavstånd så små att bostäder ligger inom det avständ delar flög från den spektakulära vindsnurrekraschen i Danmark. Gissa om denna incident kommer utnyttjas i debatten!

  Se platsen här. Lägg märke till vägen under snurrorna, badstranden och husen vilka har mindre än 50 m till turbinerna.

 4. 6
  Tege Tornvall

  Kanske uppslag till en ny mekanisk sport: vingslungning? Man mäter helt enkelt under reglerade former hur långt en vindsnurra kan langa iväg en vinge. Spännande!

 5. 9
  Christopher E

  Olaus;

  Ja, problemet är ju att vindkraft ger el när det blåser, men inte när man behöver den. Kan inte regleras som normal elproduktion. För mycket i blåsigt mildväder och inget i kalla vinterhögtryck.

  Tack för länken, det där var mycket intressant.

 6. 14
  JM

  Hittade den här artikeln där 13 professorer från KVA varnar för att reglerkraften till vindmöllorna inte kommer att räcka för att klara regeringens mål på 30TWh vindkraftsel:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article635993.ece

  Ska man vara orolig för att de sista orörda älvarna nu blir utbyggda pga dessa eländiga vindsnurror???

  Att man redan kräver vattenkraftsutbyggnad från energibolagen kan man läsa här:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vattenkraft/article574075.ece

  /JM

 7. 16
  Christopher E

  Dagens lokaltidning var förstås full med reportage om detta i Falkenberg.

  Glädjande nog skriver även de en hel del om Caithness lista över vindkraftsolyckor.

  Jag har inte gjort matematiken än, men med 48 dödsolyckor från vindkraft hittills lär denna elproduktion hamna i topp som den fatalaste, räknat i dödsfall per producerad energienhet givetvis.

Kommentarer inaktiverade.