Obekväma fakta om temperaturen

Professor Wibjörn Karlén skickade mig detta intressanta diagram över temperaturen i Sverige 1890-2001, enligt data från SMHI. De senaste åren finns inte med, då SMHI vägrar lämna ut data.

Professor Karlén har försökt få diagrammet publicerat tillsammans med de debattartiklar han skriver, men de flesta tidningarna vägrar ta emot det med motiveringen att det inte bevisar växthuseffekten (!).

Medeltemperatur Sverige 1890-2001

Dela detta inlägg

14 reaktion på “Obekväma fakta om temperaturen

 1. 1
  Peter

  Varför vägrar SMHI att lämna ut data?
  Hela verksamheten finansieras väl av skattesedeln och de kan ju knappast hänvisa till rikets säkerhet?

 2. 3
  maggie Inläggsförfattare

  Peter: Nu har även jag bett SMHI om data från 2001-2007. Vi får se vad de säger.

 3. 6
  ollle w

  förstora gärna bilden så man ser.

  Har också förundrats över att man inte kan ladda ner den agregerade datan för Sverige. Låter konstigt att man skall ”köpa” denna av ett statligt verk. Det är progonserna de tar betalt för inte historiskrådata.

  Men låt oss köpa skiten då……

 4. 7
  ollle w

  En annan konstigt sak med SMHI är att de kommer med en massa påståenden om ”klimat” och temeratur men visar inte upp rådatan. Typ ett av de tio varmaste åren bla bla bla …..

 5. 8
  ollle w

  Läs deras datapolicy, bara att beställa som slutanvändare och pröjsa. Maggie är det för dyrt får du väll skrammla…..

 6. 11
  Skeptikern

  Maggie: Gör bilden klickbar så att en större bild öppnas i ett nytt fönster.

  Läste lite i SMHI:s årsredovisning för 2007 och det är klimatförändringar hit och klimatförändringar dit, global uppvärmning, varmaste år etc etc. Generaldirektören skriver i sin inledningstext att klimatdebatten lett till ökad efterfrågan av SMHI:s tjänster. Omsättningen var över en halv miljard kronor förra året så det är mycket lukrativt att ta ställning till förmån för AGW…

 7. 12
  maggie Inläggsförfattare

  Har nu uppdaterat diagrammet så att det går att klicka på det och öppna det i något större format. Tyvärr är bilden ganska liten från början. Jag mailar den till ollle w och Christopher E.

Kommentarer inaktiverade.